2017. február 5., vasárnap

Melyik chili fajtát válasszuk?

Ha február, akkor kezdődhet a chili magvetés


Tél vége felé elérkezik az idő, hogy hozzá kezdjünk a magvetéshez. Legalkalmasabb időpont a chili magok elszórásához február közepétől-március végéig tart, főleg, ha biztosítani tudjuk a csírázáshoz szükséges talpmeleget. Ha ideálisak a körülmények, azaz ha tartani tudjuk a 25-28°C fok körüli meleget, akkor 7 -10 nap alatt megjelennek a hajtáskezdemények, ha ennél alacsonyabb a hőmérséklet, akkor egy-két hónapig is eltarthat a csírázás.

Chili termesztő készlet, benne minden ami a magvetéshez szükséges

Melyik chili fajtát válasszuk?


A magvetés egyszerű, az előzőekben már írtam róla, ennél nehezebb dolog a rengeteg chili fajták közül a választás. Most ehhez próbálok egy kis segítséget nyújtani az alábbi táblázattal.



A felsorolás a még ehetően csípős fajtákkal kezdődik, a végén pedig az utóbbi években nemesített legcsípősebb fajták találhatók. Kezdőknek érdemesebb talán az előzőekkel kísérletezni. 

Mind beszerezhető a Neveldfel.hu webáruházból.


Mi az a Scoville egység?


A paprika csípősségének mérésére szolgál a Scoville egység, amely a paprika fő hatóanyagának mennyiségét, a kapszaicin tartalmat mutatja. Értéke általában 0 (édes) és 1 000 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik, de a Guinness könyvben szereplő Carolina Reaper fajta a  2 000  000 értékével a csúcstartó. 

Paprika fajok és fajták világszerte

Capsicum annuum - Termesztett paprika

A hazai étkezési (Fehérözön) és csípős (Hegyes erős) fajtán kívül ebbe a csoportba is tartoznak csípős, chili fajták. Ez utóbbiak leghíresebb képviselői a mexikói Jalapeno és Serrano.


Capsicum frutescens - Chili paprika

Ennek a csoportnak a hírhedt képviselői a Cayenne-i paprika és a Tabasco. Kevésbé aromásak viszont annál csípősebbek. Mindkét változat az erős chilik (30 000 - 50 000 Scoville) közé tartozik.

Capsicum chines - Kínai paprika

A kínai paprika elnevezés megtévesztő, hisz családtagjaihoz hasonlóan ez a faj is amerikai. Az ide tartozó chilik a Habanero gyűjtőnév alatt futnak. Mérete az apró bogyótól a méretesebb termésig változhat, hasonlóan ízük is lehet édes, enyhe, csípős vagy halálosan erős. (100 000-350 000). Egyediségük, valamint jellegzetes, trópusi gyümölcsös ízük, ami minden chilitől megkülönbözteti őket. Nagyon kedveltek salsa és csípős szószokhoz.