Ha február, akkor kezdődhet a chili magvetés
Tél vége felé elérkezik az idő, hogy hozzá kezdjünk a magvetéshez. Legalkalmasabb időpont a chili magok elszórásához február közepétől-március végéig tart, főleg, ha biztosítani tudjuk a csírázáshoz szükséges talpmeleget. Ha ideálisak a körülmények, azaz ha tartani tudjuk a 25-28°C fok körüli meleget, akkor 7 -10 nap alatt megjelennek a hajtáskezdemények, ha ennél alacsonyabb a hőmérséklet, akkor egy-két hónapig is eltarthat a csírázás.
Chili termesztő készlet, benne minden ami a magvetéshez szükséges
Melyik chili fajtát válasszuk?
A magvetés egyszerű, az előzőekben már írtam róla, ennél nehezebb dolog a rengeteg chili fajták közül a választás. Most ehhez próbálok egy kis segítséget nyújtani az alábbi táblázattal.
A felsorolás a még ehetően csípős fajtákkal kezdődik, a végén pedig az utóbbi években nemesített legcsípősebb fajták találhatók. Kezdőknek érdemesebb talán az előzőekkel kísérletezni.
Mind beszerezhető a Neveldfel.hu webáruházból.
Mi az a Scoville egység?
A paprika csípősségének mérésére szolgál a Scoville egység, amely a paprika fő hatóanyagának mennyiségét, a kapszaicin tartalmat mutatja. Értéke általában 0 (édes) és 1 000 000 (ehetetlenül csípős) egység között változik, de a Guinness könyvben szereplő Carolina Reaper fajta a 2 000 000 értékével a csúcstartó.
Paprika fajok és fajták világszerte
Capsicum annuum - Termesztett paprika
A hazai étkezési (Fehérözön) és csípős (Hegyes erős) fajtán kívül ebbe a csoportba is tartoznak csípős, chili fajták. Ez utóbbiak leghíresebb képviselői a mexikói Jalapeno és Serrano.
Capsicum frutescens - Chili paprika
Ennek a csoportnak a hírhedt képviselői a Cayenne-i paprika és a Tabasco. Kevésbé aromásak viszont annál csípősebbek. Mindkét változat az erős chilik (30 000 - 50 000 Scoville) közé tartozik.
Capsicum chines - Kínai paprika
A kínai paprika elnevezés megtévesztő, hisz családtagjaihoz hasonlóan ez a faj is amerikai. Az ide tartozó chilik a Habanero gyűjtőnév alatt futnak. Mérete az apró bogyótól a méretesebb termésig változhat, hasonlóan ízük is lehet édes, enyhe, csípős vagy halálosan erős. (100 000-350 000). Egyediségük, valamint jellegzetes, trópusi gyümölcsös ízük, ami minden chilitől megkülönbözteti őket. Nagyon kedveltek salsa és csípős szószokhoz.